May 12, 2020

Persiska Mattor

När vi pratar om Persiska mattor så pratar vi om mattor från Iran, oftast äldre mattor från när Irans officiella namn var Persien, vilket var fram till 1935. Observera att Persien och Persiska riket är två olika saker, Persiska riket var mycket större och mycket tidigare i tiden bestående av dynastier. 

Persiska mattor är handknutna verk som tar flera månader eller flera år att tillverka och i många fall kan det vara flera olika personer som vart med och knutit mattan som antingen jobbat med mattan i omgångar, passerats vidare eller gått i generationer.

Världens hittills dyraste sålda matta var en 1600-tals Antik Persisk matta som såldes 5e juni 2013 för motsvarande 330 miljoner kronor (33 miljoner dollar). Den var bara 1.8 meter x 2.5 meter i storleken, men var från runt år 1600-1650 och förmodligen från den uråldriga staden Kerman och en bestående vacker djup röd färg som såg helt magnifik ut trots alla dessa århundraden. 

Den näst dyraste mattan hittills såldes 2010 för motsvarande 96 miljoner kronor (9.6 miljoner dollar), det var också en Persisk matta från mitten på 1600-talet och är den äldsta mattan man hittat med den populära Persiska mattdesignen som kallas “herati”-mönster.

Men världens äldsta Persiska matta som hittats är från runt år 400 före Kristus, alltså cirka 2400 år gammal. Mattan hittades 1949 under en arkeologisk utgrävning i orten Pazyryk i Altajbergen i Sibirien. Exacta platsen för fyndet var i en halvfrusen grav. De Pazyryka gravarna var inbyggda i bergssidan angränsande till Kazakstan, Mongoliet och Kina. Gravarna var väldigt tåliga. De bestod av en blandning av trä och stenblock som var extremt väldesignat och välbyggt. Alla dessa faktorer bidrog till att mattan blev välbevarad genom alla de åren. Via radiokoldatering kunde man få fram mattans exakta ålder på cirka 2400-2500 år.

Det som är extra anmärkningsvärt när det kommer till denna mattan är att den visar en hög nivå av färdighet, och är därmed också ett bevis för Persiens långa historia av mattknytande. Mattan mättes till 183 x 200 cm i storlek och en hög knuttäthet på över 8800 symmetriska knutar per kvadratmeter. Den har en komplex design med en skicklig kombination av geometri, blommor och illustrationer. Designen innehåller 24 korsformade figurer och varje figur har fyra lotusknoppar. Detta inramas av en gräns med gripar, som återigen följs av en inramning med hjortar och sen ytterligare inramning med hästar som rids av människor.

Idag finns cirka 1500 unika Persiska mattor bevarade i olika museum och privata samlingar runtom i världen.

Persiska mattor kom att introduceras till Europa tack vare de Holländska, Brittiska och Franka Östindiska kompanierna runt 1600-1700-talet. De orientaliska mattorna introducerades till Europa redan runt år 1000 och fram till 1700-talet användes de främst som väggdekorationer och på bord. I början på 1200-talet kunde man se Orientaliska mattor i målningar från exempelvis Italien, England och Frankrike. Det är dock viktigt att urskilja Orientaliska mattor från Persiska. Persiska mattor kommer från Iran medan Orientaliska mattor omfattar en större yta och inkluderar länderna Persien (Iran), Afghanistan, Pakistan, Kina, Indien, Egypten och Turkiet.

Stockholms slotts kanske förnämsta klenod är en Persisk jaktmatta från år 1550-1570. Troligtvis var mattan en gåva till Europa och skänktes till Svenska hovet på 1600-talet. Mattan tillverkades i Kashan och har storleksmåtten 565 x 285 centimeter med totalt cirka 20 miljoner knutar av silke och mönster av guld- och silvertråd. Mattan tillhör Kungliga husgerådskammarens samlingar på Stockholms slott. 1898 hängde denna Persiska mattan på väggen i Gustaf V: arbetsrum, år 1950 ser man på en bild att mattan då hänger på väggen i Gustaf V:s våning.

Källor och läs mer:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Persisk_matta
https://alyshaan.com/blog/2013/06/21/sothebys-33-million-dollar-rug-the-most-expensive-rug-ever-sold/
https://www.catalinarug.com/blog/oldest-persian-rug/
https://www.alltommattor.se/stilar-ursprung/persiska-mattor

1