July 6, 2020

Om Orientaliska Mattor

Om Orientaliska Mattor

Per definition är orientaliska mattor sådana som knyts för hand i Asien. Några utav de största exportländerna är Iran, China, Indien, Ryssland, Turkiet, Pakistan, Tibet och Nepal. Persiska mattor är också inom kategorin av Orientaliska mattor men de tillverkas endast i Iran, tidigare känt som Persien. Karaktären av Persiska mattor inkluderar ovanligt tjocka luggar med upp till 250 000 knutar per kvadratmeter, extremt färgrika kombinationer, unika designer och väldigt distinkta knutar. Traditionellt sätt är Persiska mattor kända för sina enorma variationer i design, färg, storlek och vävnad. Utöver detta är de även kända för för unikhet för varje enskild producerad matta. Mattor är generellt sätt döpta efter byn, staden eller området som de är vävda eller hämtade, men  de kan även vara nämnda efter folkstammen när det kommer till nomadiska produktioner.    

Tibetanska Knutar

Orientaliska Mattor Tibetansk Knut

Persiska Knutar

Orientaliska Mattor Persisk Knut

Orientmattans historia

Konsten att väva mattor fanns i Iran sedan forntiden. Enligt bevis och forskares åsikt dateras Pazyryk-mattan till 500 år före Kristus, alltså bak till när det var Achaemenid Dynasty/Emperium, även känt som första Persiska Emperiet. De första dokumenterade bevisen på existensen av Persiska mattor kom från Kinesiska texter från Sasaniderna, sista inhemska dynastin att styra Persien före den arabisk-muslimska invasionen, runt 224-642 efter Kristus.

Historiska uppgifter från cirka 2500 år sedan visar att den Achaemeniska domstolen under Kyrus den Store i Pasargadae var täckt med magnifika mattor.

Alexander II av Makedonien sades ha blivit helt tagen av mattorna i gravområdet för Kyrus den Store i Pasargadae.

Orientalisk Antik Persisk Matta Pazyryk

Den avancerade vävtekniken som användes för Pazyrykmattan indikerar en lång historia av evolution och erfarenhet inom denna konst. Pazyrykmattan anses vara världens äldsta matta. Dess centrala fält har en djup röd färg och den har två breda gränser, ena gränsen visar hjortar och den andra visar Persiska ryttare. Dock tror man inte att Pazyrykmattan är en nomadsik produktion, utan istället från ett Achaemenidmattproduktionscenter. Vid 500-talet var Persiska mattor av ull och silke populära inom domstolskretsarna i hela Mellanöstern.

Betydelserna i mönstren och färgen på Orientaliska Mattor

Varje mattas mönster, palett och väv är unikt sammankopplat till den inhemska kulturen, vävtekniker kan vara så specifika att man kan spåra ner de till ett geografiskt område eller nomadisk stam. Typiskt är att desto mer blommigt eller formellt mönstret är, desto mer urbant är området där det tillverkads medan ett geometriskt mönster är mer troligt att härstamma från en stam. Mönster som tydligt flödar åt en enda riktning var designade som “bön”-mattor, alltså mattor som man ber på.

Varje vävarfamilj placerade element i mattornas design som ett sätt att skriva sin historia, även färg kunde ha olika betydelser. Vit färg kunde stå för bröllop, men också att någon har dött, en jakt eller hungersnöd. Kombinationer av färg och mönster berättar olika historier, det är vad som gör varje orientalisk matta unik.

Här är en lista på de mest vanliga symboler och färger samt dess betydelser.

Djur

Horn av vädur – Manlig fertilitet

Hjort – Välbefinnande

Fladdermöss – Lycka

Hundar skyddar ädla platser

Hjorthane – Lång livslängd

Anka – Troget äktenskap

Kamel – Rikedom

Krabba – Oövervinnligt kunskap

Elefant – Kraft

Fjäril – Lycka / glädje

Lejon – Seger

Trana – Långt liv

Fisk – Överflöd & välstånd

Fenix  – Kejsarinna

Drake – Kejsare

Duva – Fred

Tarantel – Förhindrar otur

Häst – Fart / hastighet

Påfågel – Gudomligt skydd

Växter

Bambu – Rikedom & ära

Krysantemum – Lång livslängd

Granatäpple – Fertilitet

Iris – Frihet

Cypern Träd – Odödlighet

Lilja – Renhet

Gråtträd – Meditation

Nejlika – Visdom

Livets träd – Himmel eller evigt paradis

Lotus – Renhet

Pion – Rang och rikedom

Färger

Röd – Lycka, glädje

Orange – Hängivenhet, fromhet

Gult – Kraft, ära

Grönt – Paradis, heligt, “profetens färg”

Blå – Ensamhet, sanning

Svart – Förstörelse

Brunt – Fertilitet

Vitt – Renhet, fred, sorg

1