Jag, Farhad Sadjedi, har jobbat med mattor sedan 1971, alltså cirka 50 år, och är något som jag fortfarande brinner för. Under dessa år har jag lyckats samla på mig djupa kunskaper inom området och nära relationer med handlare och producenter.  

I Sverige och framförallt Göteborg finns det endast ett fåtal specialiserade mattbutiker kvar. 2019 flyttade vi in i Persiska Husets gamla mattbutik på Engelbrektsgatan 63 efter att Taghi Mahdavi gått i pension.

Carpet Art Gallery specialiserar sig på orientaliska mattor, allt från moderna till antika, och på vår hemsida hittar du hela vårt sortiment. I den fysiska mattbutiken i Göteborg hittar du ett varierande urplock av vårt sortiment.

Både på webben och butiken hittar du mattor från orientaliska länder så som från Persien / Iran, Afghanistan, Pakistan, Kina, Indien, Egypten, Turkiet, etc. Varje land, område och folkgrupp har unika egenskaper och detaljer i sina mattor där mattorna oftast berättar en historia, likt som med konst och berättelser. 

Den fysiska mattbutiken ligger vid Heden i Göteborg, längs Hedens Parkering Engelbrektsgatan, vilket gör det lättillgängligt med bil och bara ett stenkast från Avenyn och kollektivtrafik. 

Orientaliska mattor är oftast färgrika och med fina mönster, detta gör att de ger en trevlig och behaglig färgklick i inredningen. För det mesta används mattor för att täcka slitna golv eller för att göra det mer varmt och mysigt hemma. I vissa fall används mattor även som inredning på väggar istället för tavlor, även om det oftare är för mer exklusiva och antika mattor så är det inte helt otänkbart att även ha lite mer moderna orientaliska mattor på väggen. Dessa typer av mattor är väldigt mångsidiga och passar de flesta inredningar, allt från äldre inredning där man vill lägga till den där mysiga faktorn på golvet, till modern stilren inredning som vill ha något som bryter av. 

Det kan lämpa sig att ha en matta bredvid sängen eller under sängen så att det sticker ut lite på varje sida, känslan av att vakna och trampa på en mjuk härlig matta är en skön känsla jämfört med ett kallt hårt golv, speciellt en kall vinterdag. Att ha en matta i vardagsrummet vid soffan är också lika uppskattat av samma anledningar och under köksbordet passar det för att lägga till en trevlig färgklick.

Just runt 70- och 80-talet var det väldigt många som köpte persiska mattor, de flesta köpte just för att täcka slitna golv och för känslan av varmare golv. Men efter 2000-talet blev det allt mer populärt med nya golv tack vare det praktiska parkettgolvet, man ville gärna visa det nya fina golvet och därmed fanns inget rum för mattor. Men efter några år av minimalistisk stil med nya parkettgolv har man börjat inse allt mer att man vill ha den ombonande känslan som en matta ger, vare sig det är en stilren matta eller en färgglad matta, därmed har mattorna blivit allt mer trendiga igen. Persiska mattor har blivit mer populära igen, men också de Indiska och Kinesiska mattorna med sin lite enklare design. 

Man får dock inte glömma att en riktigt bra handgjord matta av hög kvalitet i regel alltid går upp i pris med åldern, detta är då dessa unika mattor har blivit allt mer sällsynta i och med att lönen är så låg att många med kunskapen sökt sig till andra arbeten samtidigt som arbetet inte har vart attraktivt för den yngre generationen. Önskar du ha hjälp att hitta en matta som vi tror kommer öka i värde med tiden så är det bara att fråga oss så hjälper vi mer än gärna till.

Varmt välkommen till oss på Carpet Art Gallery.

Med vänlig hälsning,

Farhad Sadjedi

Mattexpert inom orientaliska området

1